Zupa z białej fasoli i jarmużu

Jeśli szukasz sycącej wegańskiej zupy, pełnej smaku i wartości odżywczych, nie szukaj dalej! Zupa z białej fasoli i jarmużu to bardzo proste danie jednogarnkowe dla osób przywiązujących wagę do zdrowej diety. Zupa będzie błyskawiczna w przygotowaniu, jeśli tylko nie zapomnisz o wcześniejszym namoczeniu białej fasoli (najlepiej zostawić do namoczenia wieczorem na całą noc).

Rodzaj potrawy

Zupa, danie jednogarnkowe

Rodzaj kuchni

Tradycyjna

Stopień trudności

łatwy

Kategoria

Zupy, gulasze i buliony

Czas

30-60 minut

Rodzaje diet

Niskotłuszczowa

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), Smażenie (Soute)

Główne składniki

Fasola biała, jarmuż, seler, cebula

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

50 minut

Ilość porcji

6 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW

  • 0,5 kg suchej białej fasoli
  • 2 łodygi posiekanego selera
  • 1 średnia biała cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 3 szklanki posiekanej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Białą fasolę wypłucz. Wsyp do dużej miski, zalej wodą (tak, aby w całości była przykryta) i pozostaw na noc do namoczenia.

  2. Przed samym przygotowaniem odlej pozostałą wodę i przełóż fasolę do garnka Instant Pot®.

  3. Dodaj pozostałe składniki do naczynia wewnętrznego Instant Pot®. Zamknij pokrywę, ustaw uwalnianie pary na pozycję zamkniętą (Seal/Sealing). Wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem (Manual/Pressure Cooking) i ustaw czas na 20 minut.

  4. Gdy minutnik wyda sygnał dźwiękowy oznaczający koniec gotowania, pozostaw garnek zamknięty przez około 20 minut. Pozwoli to na naturalne obniżenie ciśnienia, tak aby zawartość garnka nie rozpryskiwała się. 

  5. Zdejmij pokrywę i dobrze wymieszaj. Podawaj na gorąco.

Smacznego!

Zupa z białej fasoli i jarmużu
Zupa z białej fasoli i jarmużu