Zdrowsze falafele Air Fry

Przygotowanie i usmażenie falafeli idealnych może być nie lada sztuką. Smażenie cieciorkowych kulek na głębokim oleju nadaje im ciężkości i dla wielu osób być zbyt trudnostrawne. Dlatego przedstawiamy wersję lżejszą, pieczoną we frytkownicy Air Fry i z nieco zmodyfikowanym, bogatszym w składniki odżywcze składem! W dodatku przepis jest szybki (jeśli użyjesz gotowanej ciecierzycy z puszki) i może okazać się nawet smaczniejszy od tradycyjnej wersji. Kulki falafeli można przygotować wcześniej, a następnie zamrozić w stanie surowym. Gdy tylko będziesz mieć na nie ochotę, włóż kilka jeszcze zamrożonych do frytownicy i piecz, dodając 2-3 minuty do czasu pracy frytkownicy.

Rodzaj potrawy

Dodatki do dań

Rodzaj kuchni

Bliskowschodnia

Stopień trudności

Średnia

Kategoria

Instant Vortex

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Wegetariańska (opcjonalne wegańska)

Technika kulinarna

Smażenie beztłuszczowe (Air Fry)

Główne składniki

Ciecierzyca, cebula, pietruszka, tahini

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

15 minut

Ilość porcji

2 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW

Na falafele:

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • ½ posiekanej czerwonej cebuli
  • 30 g świeżej natki pietruszki
  • 100 g startej cukinii
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżeczki sody (lub łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 1 ½ łyżki nasion chia
  • Oliwa z oliwek w razie potrzeby

Na sos tahini:

  • 20 ml soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku obrane, zmiażdżone
  • 50 ml wody z lodem (lub jogurtu)
  • 60 ml tahini
  • Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Umieść wszystkie składniki falafela w robocie kuchennym (lub kielichu mocnego blendera) i zmiksuj wszystkie składniki (najlepiej pulsacyjnie na najwyższych obrotach). Blenduj aż mieszanina dobrze się połączy, a kawałki ciecierzycy nadaj będą wyczuwalne (wielkości okruchów chleba — nie rób puree!). W razie potrzeby zbierz masę ze ścianek pojemnika i zmiksuj jeszcze raz, aby wszystko dobrze wymieszać.

  2. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kuleczki (około 16 sztuk) i posmaruj je oliwą z oliwek.

  3. Wybierz opcję Air Fry na frytkownicy i ustaw temperaturę na 205°C oraz czas na 10 minut.

  4. Gdy pojawi się komunikat o potrzebie obrócenia jedzenia, poobracaj falafele i ponownie posmaruj oliwą z oliwek.

  5. Podczas gdy falafele się pieką, przygotuj sos Tahini. Zetrzyj (lub przeciśnij przez praskę) czosnek do małej miski i zalej sokiem z cytryny. Dodaj tahini i wodę (lub jogurt) i dokładnie wymieszaj – mieszanina może na początku wyglądać nieco dziwnie i rozwarstwiać, ale nie ustawaj w mieszaniu, aż połączy się w gładki, jedwabisty sos. Dopraw solą.

  6. Gdy falafele się ugotują, podawaj je z sosem tahini. Najlepiej smakują w towarzystwie sałaty oraz kiszonych warzyw.

Smacznego!

Zdrowsze falafele Air Fry
Zdrowsze falafele Air Fry