Kremowo-pikantne noodle Instant

Makarony to kulinarna miłość niejednego z nas. Azjatyckie noodle chow mein (zwykle podawane w zupie w stylu ramen) przypadną dodatkowo do gustu wielu miłośnikom orientalnych smaków. Nasza propozycja to nowe podejście do szybkiego azjatyckiego noodle w podwójnej wersji Instant. Użycie Instant Pot-a zapewnia doznanie kremowego rozpływania w ustach, a pikantne przyprawy nadają daniu wyrazistego charakteru.

Rodzaj potrawy

Kolacja, lunch, dodatki

Rodzaj kuchni

Azjatycka/nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Dodatki do dań

Czas

5-15 minut

Rodzaje diet

Tradycyjna

Technika kulinarna

Smażenie (Soute)

Główne składniki

 Makaron chow main, ser mozzarella, chili, śmietana, furikake, sos ostrygowy,

Czas przygotowywania

3 minuty

Czas gotowania

10 minut

Ilość porcji

1 porcja

LISTA SKŁADNIKÓW

  • 1 opakowanie makaronu błyskawicznego typu noodle (chow mein) plus opakowanie przypraw (jeśli jest dołączone) lub przyprawa azjatycka/ramen
  • 1 ½ szklanki wody
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki ostrego chili
  • 1/3 szklanki gęstej śmietanki
  • 1 szklanka startej mozzarelli
  • gotowa posypka Furikake lub prażony sezam
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wybierz opcję Smażenia (Sauté) na średnim poziomie mocy grzania przez 15 minut na swoim garnku elektrycznym Instant Pot. Poczekaj chwilę, aż się rozgrzeje.

  2. Dodaj wodę i pozostaw na 1-2 minuty, aż na powierzchni zaczną tworzyć się małe bąbelki.

  3. Włóż makaron instant na środek naczynia wewnętrznego. Dodaj paczkę przypraw, sos ostrygowy i chili, wymieszaj. Odstaw makaron na 1 minutę, a następnie odwróć. Pozostaw na kolejne 30 sekund, aż makaron wchłonie wodę.

  4. Gdy tylko makaron zmięknie, dokładnie wymieszaj zawartość. Gdy sos się zagotuje, dodaj śmietanę i ser. Gotuj sos, aż zgęstnieje, przez mniej więcej kolejne 3-5 minut. Sos po odparowaniu nabierze ciemniejszego koloru i odpowiedniej lepkości. W czasie gotowania ciągle mieszaj, aby zapobiec przywarciu zawartości do dna garnka.

  5. Przełóż danie do dużej głębokiej miski i posyp furikake (sub prażonym sezamem) i dodatkowym chilli, jeśli preferujesz wyższy poziom ostrości.

Smacznego!

Kremowo-pikantne noodle Instant
Kremowo-pikantne noodle Instant