Opis ustawień programów (15 ustawień wstępnych)

  1. Pressure Cook(Gotowanie pod ciśnieniem) – Jest to program, którego prawdopodobnie będziesz używać najczęściej. Temperaturę, poziomy ciśnienia i czas gotowania można dostosować za pomocą przycisków panelu sterowania. Zmiana poziomu ciśnienia oraz regulacja czasu gotowania jest możliwa za pomocą przycisków +/- lub pokrętła.
  2. Soup/Broth (Zupa/Wywar) – Stale monitorowana przez szybkowar temperatura gotowania sprawia, że zupy i wywary są gotowane na „wolnym ogniu”, czego rezultatem są klarowne buliony oraz zupy o wysokiej zawartości składników odżywczych. W przypadku zup bezmięsnych użyj trybu „Less” (najkrótszy czas); do zup z mięsem użyj trybu „Normal” (czas średni); w przypadku zup, które wymagają dłuższego czasu gotowania, takich jak wywar kostny, użyj trybu „More” (czas wydłużony).
  3. Meat/Stew (Mięso/Gulasz) – Najlepszy tryb do gotowania dużych kawałków mięsa pod wysokim ciśnieniem. Aby uzyskać zwartą strukturę, użyj trybu „Less” (krótko); aby uzyskać bardzo delikatną konsystencję mięsa, użyj trybu „Normal” (średnio); w celu uzyskania efektu mięsa odchodzącego od kości użyj trybu „More” (długo).
  4. Bean/Chili (Fasola/Chili) – Program ze specjalnym przeznaczeniem do gotowania nasion roślin strączkowych, który pozwala na uzyskanie różnego stopnia ugotowania np. fasoli. Aby uzyskać jędrniejszą teksturę fasoli, użyj trybu najkrótszego gotowania (Less); aby uzyskać z reguły pożądaną, bardziej miękką konsystencję fasoli, użyj trybu normalnego (Normal); aby uzyskać bardzo miękką konsystencję fasoli, użyj trybu najdłuższego gotowania (More).
  5. Cake (Pieczenie ciast) – Tryb specjalnie opracowany pod kątem zastąpienia konwencjonalnego piekarnika. Dzięki użyciu wysokiego ciśnienia można uzyskać odmienny od tradycyjnego efekt, dający zazwyczaj bardzo wilgotne ciasto o gęstej konsystencji. Aby uzyskać lżejsze, bardziej wilgotne ciasto, użyj trybu „Less”(Mniej); tryb „Normal” (Normalny) pozwala na pieczenie cięższych ciast; w przypadku naprawdę ciężkich rodzajów ciast, takich jak sernik lub brownie użyj trybu „More”(Więcej).
  6. Egg (Jaja) – Program ten domyślnie ma czas dostosowany do gotowania bardzo dużych jajek, więc może okazać się konieczne skrócenie tego czasu dla mniejszych rozmiarów jaj. Aby uzyskać jajko ugotowane na miękko, użyj trybu „Less”; dla średnio ugotowanego jajka użyj trybu „Normal”; w przypadku jajka ugotowanego na twardo użyj trybu „More”.
  7. Sauté (Smażenie) – Możesz smażyć jedzenie w Instant Pot® tak samo, jak na patelni.
    Trybu „Less” używaj do gotowania na wolnym ogniu, zagęszczania, redukowania sosów oraz do żywności, która może się łatwo przypalać; trybu „Normal” używaj do pieczenia; tryb „More” zastosuj do przyrumieniania, karmelizowania i podsmażania na tłuszczu lub bez. Pamiętaj, że ze względów bezpieczeństwa maksymalny czas programu Sauté wynosi 30 minut.
  8. Slow Cook (Wolne gotowanie) – To nowoczesny rodzaj gotowania, który za cenę wydłużonego czasu, daje ciekawe efekty kulinarne i gwarancję wyższej zawartości składników odżywczych. Użyj przycisku „Less”, aby wybrać czas gotowania odpowiadający niskiemu ustawieniu temperatury gotowania w wolnowarze (trwającego 8 godzin); użyj ustawienia „Normal”, aby wybrać średnią długość czasu wolnego gotowania (6 godzin) jak w wolnowarze; użyj tryb „More”, aby wybrać szybki tryb gotowania (4 godziny) jak w wolnowarze.
  9. Rice (Ryż) – Ten program gotuje pod niskim ciśnieniem i najlepiej nadaje się do białego ryżu. W przypadku chęci uzyskania ryżu o twardszej konsystencji użyj trybu „Less” (Mniej); o normalnej teksturze użyj trybu „Normal”; dla bardziej miękkiej konsystencji użyj trybu „More” (Więcej).
  10. Multigrain (Gotowanie ziaren) – Obejmuje czas wstępnego namaczania i najlepiej nadaje się do brązowego ryżu, dzikiego ryżu, twardszych pełnoziarnistych kasz i innych ziaren. Aby uzyskać efekt ugotowanych, ale nadal lekko twardych ziaren użyj trybu „Less”; w celu normalnego ugotowania do miękkości użyj trybu „Normal”; aby uzyskać efekt rozgotowania, użyj trybu „More”.
  11. Porridge (Owsianka) – Trybu „Less” użyj dla ugotowania tradycyjnej owsianki z płatków owsianych; tryb normalny „Normal” zastosuj do zrobienia kleiku ryżowego (congee); trybu „More” użyj do mieszanek trudniej gotujących sie zbóż i ziaren.
  12. Steam (Gotowanie na parze) – Do gotowania warzyw na parze użyj trybu „Less”; w przypadku owoców morza i ryb użyj trybu „Normal”; w przypadku mięs użyj trybu „More”. Zawsze używaj stojaka do gotowania na parze, aby umieścić jedzenie nad linią wody, a po ugotowaniu używaj metody SU (szybkiego uwalniania pary), aby zapobiec rozgotowaniu potrawy.
  13. Sterylize (Sterylizacja) – Ten program jest przeznaczony m.in. do sterylizacji butelek, słoików czy innych przyborów dla niemowląt. Tryb „Less” jest przystosowany do pasteryzacji produktów mlecznych; trybu normalnego „Normal” użyj do sterylizacji niskociśnieniowej i wekowania przetworów z kwaśnych owoców i warzyw; tryb „More” do sterylizacja wysokociśnieniowa.
  14. Yogurt (Przygotowywanie jogurtów) – tryb „Less” jest długim cyklem służącym przygotowaniu np. fermentowanego deseru ryżowego Jiu Niang; tryb „Normal” służy do fermentacji mleka podczas przygotowywania jogurtu, a tryb „More” służy do pasteryzacji mleka.
  15. Keep Warm (Podgrzewanie) – Tryb podgrzewania lub utrzymywania potrawy w cieple po zakończonym gotowaniu daje dostęp do wyboru 3 poziomów temperatury grzania.
Opis ustawień programów (15 ustawień wstępnych)