Wegańskie danie jednogarnkowe z komosy ryżowej
Komosa ryżowa (quinoa) to rodzaj kaszy o wyjątkowych właściwościach. Na szczególną uwagę zasługuje wyjątkowo wysoka zawartość wysokiej jakości białka, istotna szczególnie w dietach wegańskich i wegetariańskich. To bezglutenowe zboże zawierające całe mnóstwo wartościowych składników, dlatego też warto włączyć ją do naszej codziennej zdrowej diety. Dodatkowo danie z jej udziałem możemy wykonać szybko i łatwo, a już zwłaszcza będąc w posiadaniu garnka elektrycznego Instant Pot®!
Rodzaj potrawy |
Danie główne, kolacja |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoriae |
Ryże i makarony, wegańskie i wegetariańskie |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Wegańska, wegetariańska, bezglutenowa |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), smażenie (Sauté) |
Główne składniki |
Komosa ryżowa (quinoa), sos typu salsa |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas gotowania |
15 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
Główne składniki:
- 1 szklanka nasion komosy ryżowej (wypłukanej)
- szklanka gotowego sosu pomidorowego typu salsa
- szklanka wody
- 400 g czarnej fasoli (1 puszka odsączona i wypłukana)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 papryka pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
Opcjonalne dodatki:
- awokado pokrojone w kostkę
- świeża kolendra
- zielona cebulka
- ćwiartki limonki
- poszarpane liście sałat
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Włącz swój Instant Pot® w trybie smażenia (program Sauté). Dodaj olej i rozgrzej go (przez około 1-2 minuty). Wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę i podsmażaj, aż zaczną mięknąć (około 2–3 minuty).
-
Dodaj sól i kumin i podsmażaj jeszcze przez minutę.
-
Naciśnij przycisk Cancel, aby przerwać grzanie. Dodaj kaszę quinoa, salsę i wodę, wymieszaj. Umieść pokrywkę na garnku i zamknij szczelnie do trybu gotowania pod ciśnieniem. Wybierz program gotowania ryżu/ziaren wybierając odpowiedni przycisk na swoim urządzeniu (Rice/Grain).
-
Po zakończeniu gotowania pozwól, aby ciśnienie obniżyło się w naturalny sposób. Pozwoli to również na całkowicie wchłonięcie płynów przez nasiona komosy ryżowej.
-
Dodaj fasolę z puszki i wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Podawaj na ciepło z wybranym przez siebie dodatkami.
Smacznego!