Wegańskie danie jednogarnkowe z komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) to rodzaj kaszy o wyjątkowych właściwościach. Na szczególną uwagę zasługuje wyjątkowo wysoka zawartość wysokiej jakości białka, istotna szczególnie w dietach wegańskich i wegetariańskich. To bezglutenowe zboże zawierające całe mnóstwo wartościowych składników, dlatego też warto włączyć ją do naszej codziennej zdrowej diety. Dodatkowo danie z jej udziałem możemy wykonać szybko i łatwo, a już zwłaszcza będąc w posiadaniu garnka elektrycznego Instant Pot®!

Rodzaj potrawy

Danie główne, kolacja

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwy

Kategoriae

Ryże i makarony, wegańskie i wegetariańskie

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Wegańska, wegetariańska, bezglutenowa

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), smażenie (Sauté)

Główne składniki

Komosa ryżowa (quinoa), sos typu salsa

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

15 minut

Ilość porcji

4-6 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW

Główne składniki:

  • 1 szklanka nasion komosy ryżowej (wypłukanej)
  • szklanka gotowego sosu pomidorowego typu salsa
  • szklanka wody
  • 400 g czarnej fasoli (1 puszka odsączona i wypłukana)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 papryka pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu

Opcjonalne dodatki:

  • awokado pokrojone w kostkę
  • świeża kolendra
  • zielona cebulka
  • ćwiartki limonki
  • poszarpane liście sałat
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Włącz swój Instant Pot® w trybie smażenia (program Sauté). Dodaj olej i rozgrzej go (przez około 1-2 minuty). Wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę i podsmażaj, aż zaczną mięknąć (około 2–3 minuty). 

  2. Dodaj sól i kumin i podsmażaj jeszcze przez minutę.

  3. Naciśnij przycisk Cancel, aby przerwać grzanie. Dodaj kaszę quinoa, salsę i wodę, wymieszaj. Umieść pokrywkę na garnku i zamknij szczelnie do trybu gotowania pod ciśnieniem. Wybierz program gotowania ryżu/ziaren wybierając odpowiedni przycisk na swoim urządzeniu (Rice/Grain).

  4. Po zakończeniu gotowania pozwól, aby ciśnienie obniżyło się w naturalny sposób. Pozwoli to również na całkowicie wchłonięcie płynów przez nasiona komosy ryżowej. 

  5. Dodaj fasolę z puszki i wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Podawaj na ciepło z wybranym przez siebie dodatkami.

Smacznego!

Wegańskie danie jednogarnkowe z komosy ryżowej
Wegańskie danie jednogarnkowe z komosy ryżowej