Serowo-ziołowa polenta
Polenta to sycący dodatek do dań pochodzenia włoskiego, wykonywany z reguły z kaszki kukurydzianej. Jej wykonanie w tradycyjny sposób na płycie kuchennej wymaga ciągłego nadzoru i mieszania przez cały okres około 30-minutowego gotowania. Z pomocą garnka Instant Pot można ten proces znacznie ułatwić i przyśpieszać. W rezultacie otrzymamy pełną smaku i aromatu kaszę, która wzbogaci i dopełni smak niejednego posiłku.
Rodzaj potrawy |
Przystawka / dodatek do dania głównego |
Rodzaj kuchni |
Włoska |
Stopień trudności |
Średnia |
Kategoria |
Dodatki do dań |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Tradycyjna (opcjonalnie wegetariańska) |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Kaszka kukurydziana, bulion, Parmezan |
Czas przygotowywania |
5 minut |
Czas gotowania |
15 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcje |
LISTA SKŁADNIKÓW
Suche składniki:
- 2 szklanki kaszki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka suszonej włoskiej mieszanki ziół
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Do gotowania i serwowania:
- 8 szklanek bulionu z kurczaka, wywaru warzywnego lub wody
- 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce lub litrowym słoiku.
-
Umieść wszystkie składniki ze słoika w garnku szybkowaru Instant Pot. Dodaj 8 szklanek bulionu z kurczaka i dokładnie wymieszaj. Aby danie było wegetariańskie, zastąp bulion wywarem z kurczaka lub wodą.
-
Przykryj pokrywą i upewnij się, że odpowietrznik znajduje się w pozycji „Zamknięty” (Seal/Sealing). Ustaw tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) na wysokim poziomie (High) na 10 minut.
-
Po tym czasie zwolnij ciśnienie pary. Zdejmij pokrywę i dokładnie wymieszaj.
-
Ponownie przykryj pokrywą i ustaw odpowietrznik w pozycji „Zamknięty” (Seal/Sealing). Ponownie włącz tryb gotowania pod ciśnieniem na wysokim poziomie przez kolejne 5 minut. Następnie po zakończeniu pozwól, aby ciśnienie naturalnie spadało przez 10 minut, a potem ręcznie zwolnij pozostałe ciśnienie. Wymieszaj i dodaj masło.
-
Możesz użyć polenty na przykład jako pysznego dodatku do pieczonego w całości kurczaka i blanszowanych warzyw.
Smacznego!