Serowo-ziołowa polenta

Polenta to sycący dodatek do dań pochodzenia włoskiego, wykonywany z reguły z kaszki kukurydzianej. Jej wykonanie w tradycyjny sposób na płycie kuchennej wymaga ciągłego nadzoru i mieszania przez cały okres około 30-minutowego gotowania. Z pomocą garnka Instant Pot można ten proces znacznie ułatwić i przyśpieszać. W rezultacie otrzymamy pełną smaku i aromatu kaszę, która wzbogaci i dopełni smak niejednego posiłku.

Rodzaj potrawy

Przystawka / dodatek do dania głównego 

Rodzaj kuchni

Włoska

Stopień trudności

Średnia

Kategoria

Dodatki do dań

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Tradycyjna (opcjonalnie wegetariańska)

Technika kulinarna

Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Kaszka kukurydziana, bulion, Parmezan

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

15 minut

Ilość porcji

4-6 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW

Suche składniki:

  • 2 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka suszonej włoskiej mieszanki ziół
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Do gotowania i serwowania:

  • 8 szklanek bulionu z kurczaka, wywaru warzywnego lub wody
  • 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce lub litrowym słoiku.

  2. Umieść wszystkie składniki ze słoika w garnku szybkowaru Instant Pot. Dodaj 8 szklanek bulionu z kurczaka i dokładnie wymieszaj. Aby danie było wegetariańskie, zastąp bulion wywarem z kurczaka lub wodą.

  3. Przykryj pokrywą i upewnij się, że odpowietrznik znajduje się w pozycji „Zamknięty” (Seal/Sealing). Ustaw tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) na wysokim poziomie (High) na 10 minut.

  4. Po tym czasie zwolnij ciśnienie pary. Zdejmij pokrywę i dokładnie wymieszaj. 

  5. Ponownie przykryj pokrywą i ustaw odpowietrznik w pozycji „Zamknięty” (Seal/Sealing). Ponownie włącz tryb gotowania pod ciśnieniem na wysokim poziomie przez kolejne 5 minut. Następnie po zakończeniu pozwól, aby ciśnienie naturalnie spadało przez 10 minut, a potem ręcznie zwolnij pozostałe ciśnienie. Wymieszaj i dodaj masło.

  6. Możesz użyć polenty na przykład jako pysznego dodatku do pieczonego w całości kurczaka i blanszowanych warzyw.

Smacznego!

Serowo-ziołowa polenta
Serowo-ziołowa polenta