Koreańskie pikantne skrzydełka z kalafiora

Kalafior to warzywo o wielu twarzach! Ugotowany na parze jest bardzo delikatny w smaku... Można jednak zamienić go w wyrazistą, pełną smaków i ostrości przekąskę. Z pomocą przychodzi kuchnia koreańska i przepis na smażone różyczki kalafiora, które do złudzenia przypominają panierowane kawałki kurczaka! Dodatkowo dzięki zastosowaniu frytkownicy powietrznej Air Fry nie musimy przejmować się nadmierną ilością tłuszczu w usmażonych kawałkach kalafiora. 

Rodzaj potrawy

Przystawka / dodatek do dania głównego 

Rodzaj kuchni

Azjatycka

Stopień trudności

Średni

Kategoria

Dodatki do dań

Czas

30-60 minut

Rodzaje diet

Wegetariańska, niskotłuszczowa

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), smażenie beztłuszczowe (Air Fry)

Główne składniki

 Kalafior, jajka, mąka, czosnek, japońskie panko, ketchup, koreańska pasta chili (Go-chu-jang), ananas, sos sojowy

Czas przygotowywania

20 minut

Czas gotowania

15 minut

Ilość porcji

2-3 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW

Na sos:

  • 1/2 szklanki płatków chili
  • 1/2 szklanki koreańskiej pasty chili Go-chu-jang
  • 1/8 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki posiekanego czosnku
  • 2 szklanki syropu kukurydzianego
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego lub białego octu
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1 szklanka ananasa z grubsza zmiażdżonego w robocie kuchennym
  • 1/8 szklanki oleju arachidowego lub roślinnego

Skrzydełka kalafiora:

  • 1 kalafiora (około 0,5 kg) pokroić na mniejsze różyczki kalafiora
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w proszku
  • 1 łyżeczka proszku cebulowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 2 szklanki japońskiego panko (można zastąpic bułką tartą)
  • Olej w sprayu do „smażenia” we frytkownicy powietrznej Vortex
  • Opcjonalnie 1 łyżka posiekanej zielonej cebuli i sezamu do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Przygotuj sos. Użyj do tego celu szybkowaru Instant Pot lub zwykłej patelni. Ustaw garnek Instant Pot na programie Saute na poziomie High. Ustaw czas na 5 minut. Naciśnij Start.

  2. Dodaj olej do rondla lub garnka wewnętrznego. Gdy olej się rozgrzeje dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodaj pozostałe składniki na sos i od czasu do czasu mieszaj. Nakładaj pokrywę szybkowaru, ponieważ gdy sos zgęstnieje i będzie rozpryskiwał się wokół garnka.

  3. Po zakończeniu cyklu gotowania przelej sos do żaroodpornego szklanego pojemnika do przechowywania żywności.

  4. Przejdź do przygotowania „skrzydełek” kalafiora. Kalafior dobrze umyj i osusz. Ułóż na dużej desce do krojenia. Używając dużego, ciężkiego noża, przetnij go na pół od dolnej łodygi aż do góry. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki.

  5. Umieść mąkę, proszek czosnkowy, cebulę w proszku, wędzoną paprykę w proszku, sól i pieprz w torebce z zamkiem błyskawicznym i dodaj przygotowane różyczki kalafiora. Zamknij torebkę i potrząsaj nią, aż kalafior będzie dokładnie obtoczony przyprawami. Wyjmij kalafiora z torebki i połóż na czystym talerzu.

  6. W niewielkiej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli. Bułkę tartą panko wysyp na płaski pojemnik/talerz. Panieruj wszystkie różyczki kalafiora. Kolejno wkładaj kawałki do jajka, a następnie bułki. Dokładnie obtocz kalafior w panko ze wszystkich stron i umieść „skrzydełka” w koszyku frytownicy Vortex, pozostawiając między nimi odpowiednie odstępy. Spryskaj danie olejem do gotowania w sprayu.

  7. Wybierz tryb smażenia AIR FRY i ustaw temperaturę na 205° C na 14 minut. Naciśnij Start. Po wstępnym nagrzaniu umieść kosz wewnątrz frytownicy.

  8. Gdy wyświetli się komunikat TURN FOOD delikatnie poprzewracaj kawałki kalafiora szczypcami. Możesz ponownie spryskać kalafiora odrobiną oleju w sprayu.

  9. Gdy czas gotowania dobiegnie końca, upewnij się, że panierka przybrała złocistobrązowe zabarwienie. W razie potrzeby włącz smażenie jeszcze na parę minut.

  10. Wyciągnij kalafior na talerz. Do dużej miski wlej sos, dodaj kalafior i dobrze wymieszaj, aż kawałki równomiernie pokryją się sosem. 
    Udekoruj 1 łyżką posiekanej zielonej cebulki i sezamem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Koreańskie pikantne skrzydełka z kalafiora
Koreańskie pikantne skrzydełka z kalafiora