Cytrusowo-bekonowa brukselka
Brukselka to cenne odżywczo warzywo, które jedni uwielbiają, a inni za nim nie przepadają. Nawet jeśli należysz do tej drugiej grupy, możesz spróbować dać jej kolejną szansę z naszym przepisem! Cytrusowa kwaskowość i bekon łączą się z brukselką w idealną kompozycję smakową. Dodaj do nich pieczone ziemniaczki, a szybki zdrowy obiad masz na wyciągnięcie ręki.
Rodzaj potrawy |
Przystawka / dodatek do dania głównego |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwe |
Kategoria |
Dodatki do dań |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Tradycyjna |
Technika kulinarna |
Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook) |
Główne składniki |
Brukselka, boczek, sok Pomarańczowy |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas gotowania |
8 minut |
Ilość porcji |
4 porcje |
LISTA SKŁADNIKÓW
- około 450 g brukselek obranych i poprzekrawanych na połówki
- 2 plastry boczku pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 łyżka oleju z awokado
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Wybierz tryb podsmażania, naciskając przycisk Sauté na swoim urządzeniu Instant Pot i rozgrzej olej z awokado. Wrzuć nad dno garnka pokrojony boczek. Smaż 3–5 minut lub do momentu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie prawie chrupiący.
-
Dodaj sok pomarańczowy i wodę i zdeglasuj Instant Pot, zeskrobując pozostałości z boków i spodu garnka.
-
Wrzuć przygotowaną wcześniej brukselkę. Zamknij i zablokuj pokrywę w trybie zamknięcia pod ciśnieniem. Użyj trybu gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) i ustaw czas na 3 minuty.
-
Gdy sygnał dźwiękowy zakomunikuje koniec gotowania, zastosuj szybkie zwalnianie ciśnienia i odblokuj pokrywę.
-
Wyjmuj gotowe porcje brukselki na talerze i serwuj na ciepło udekorowane skórką pomarańczową.
Smacznego!