Cytrusowo-bekonowa brukselka

Brukselka to cenne odżywczo warzywo, które jedni uwielbiają, a inni za nim nie przepadają. Nawet jeśli należysz do tej drugiej grupy, możesz spróbować dać jej kolejną szansę z naszym przepisem! Cytrusowa kwaskowość i bekon łączą się z brukselką w idealną kompozycję smakową. Dodaj do nich pieczone ziemniaczki, a szybki zdrowy obiad masz na wyciągnięcie ręki.

Rodzaj potrawy

Przystawka / dodatek do dania głównego 

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Łatwe

Kategoria

Dodatki do dań

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Tradycyjna

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

 Brukselka, boczek, sok Pomarańczowy

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

8 minut

Ilość porcji

4 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW

  • około 450 g brukselek obranych i poprzekrawanych na połówki
  • 2 plastry boczku pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wybierz tryb podsmażania, naciskając przycisk Sauté na swoim urządzeniu Instant Pot i rozgrzej olej z awokado. Wrzuć nad dno garnka pokrojony boczek. Smaż 3–5 minut lub do momentu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie prawie chrupiący.

  2. Dodaj sok pomarańczowy i wodę i zdeglasuj Instant Pot, zeskrobując pozostałości z boków i spodu garnka.

  3. Wrzuć przygotowaną wcześniej brukselkę. Zamknij i zablokuj pokrywę w trybie zamknięcia pod ciśnieniem. Użyj trybu gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook)  i ustaw czas na 3 minuty.

  4. Gdy sygnał dźwiękowy zakomunikuje koniec gotowania, zastosuj szybkie zwalnianie ciśnienia i odblokuj pokrywę.

  5. Wyjmuj gotowe porcje brukselki na talerze i serwuj na ciepło udekorowane skórką pomarańczową.

Smacznego!

Cytrusowo-bekonowa brukselka
Cytrusowo-bekonowa brukselka