Żeberka wołowe w sosie barbecue z mango i imbirem
Wołowina jest tym, co z przyjemnością zjesz na obiad! Mięso wołowe to przede wszystkim wysoka zawartość białka, czyli makroskładnika niezbędnego dla ochrony tkanki mięśniowej podczas odchudzania oraz wspomagającego odbudowę mięśni po ciężkim treningu. Dzięki wysokiej kaloryczności świetnie hamuje apetyt na dłuższy czas. Nie należy przesadzać jednak z jego ilością ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Rodzaj potrawy |
Danie główne |
Rodzaj kuchni |
Amerykańska |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Potrawy mięsne |
Czas |
1-2 godzin |
Rodzaje diet |
Low Carb, paleo, bezglutenowa |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem |
Główne składniki |
Żeberka wołowe, cebula, mango |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas gotowania |
60 minut |
Ilość porcji |
4-6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 1,36 kg żeberek wołowych pokrojonych na kawałki o wielkości mniej więcej 5 x 5 x 10 cm
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- 2 mango pokrojone w kostkę
- 1 średnia cebula posiekana
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 szklanka sosu barbecue
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umieść przygotowane kawałki żeberek wołowych oraz pokrojoną cebulę w garnku wewnętrznym Instant Pot. Wlej 1/2 szklanki bulionu wołowego. Zamknij i zablokuj pokrywę.
- Wybierz na swoim urządzeniu jeden z podanych programów: Beef (Wołowina), Stew (Gulasz) lub Pressure Cook (Gotowanie pod ciśnieniem). Ustaw czas gotowania na 60 minut.
- Podczas gdy żeberka gotują się, przygotuj sos. W niedużym garnku wymieszaj ze sobą połowę pokrojonego w kostkę mango, starty imbir i sos barbecue. Składniki duś na wolnym ogniu przez około 20 do 30 minut, aż do uzyskania pożądanej gęstości sosu.
- Kiedy wołowina jest gotowa, użyj metody szybkiego uwalniania pary, aby natychmiastowo obniżyć ciśnienie, a następnie ostrożnie zdejmij pokrywę.
- Żeberka dopraw solą i pieprzem według uznania. Wymieszaj żeberka z pozostałym pokrojonym mango oraz przygotowanym sosem.
- Podawaj żeberka polane sosem i w towarzystwie dowolnych sezonowych warzyw.
Smacznego!