Wieprzowina po hawajsku

Połączenie słonego sosu sojowego, słodyczy miodu i ananasa tworzą wyjątkowy sos barbecue do wieprzowiny inspirowany kuchnią wysp hawajskich. Tak przyrządzone mięso można podać jako składnik obiadu np. z ryżem lub zajadać na kanapkach.

Rodzaj potrawy

Danie Główne

Rodzaj kuchni

Nowoczesna

Stopień trudności

Średni 

Kategoria

Mięso

Czas

1-2 godziny

Rodzaje diet

Tradycyjna

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Wieprzowina, ananas z puszki

Czas przygotowywania

15 minut

Czas gotowania

60 minut

Ilość porcji

4-6 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW
NA SOS:
  • 1/2 szklanki syropu z puszki z ananasem
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku obrane i zmielone
  • 1 łyżka świeżego mielonego imbiru
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
DO PRZYGOTOWANIA MIĘSA:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1,5 kg mięsa wieprzowego (od łopatki) pokrojone na kawałki (około 8-10 cm)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szklanka syropu z puszki z ananasem
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem pokrojone w paski
  • opcjonalnie bułki i sałatka do podania kanapek z gotową wołowiną
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Aby przygotować sos, otwórz puszkę z ananasem w kawałkach. Przelej sok do małej miski. Odłóż kawałki ananasa do późniejszego dowolnego użycia. W małym rondelku wymieszaj 1/2 szklanki soku ananasowego, sosu sojowego, miodu, czosnku, imbiru, sosu chili i chińskiej mieszanki 5 smaków. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Odłóż gotowy sos hawajski do późniejszego użycia.
  2. Aby przygotować mięso, wybierz funkcję sauté na Instant Pot i poczekaj, aż garnek wewnętrzny się rozgrzeje. Dodaj oliwę z oliwek, w takiej ilości, aby pokryć dno garnka. Gdy wyświetlacz pokaże „Hot” (Gorące), dodaj kawałki wieprzowiny. Pozostaw wieprzowinę bez mieszania przez 3 do 4 minut, a następnie odwróć kawałki, aby podsmażyć je z każdej strony. Nie wkładaj jednocześnie zbyt dużo kawałków mięsa na dno garnka, lepiej podsmażać je partiami.
  3. Naciśnij przycisk Cancel, aby wyłączyć funkcję sauté. Dodaj 1 szklankę odlanego wcześniej syropu ananasowego. Aby dokładnie usunąć glazurę z dna garnka, użyj drewnianej łyżki do zeskrobania przyrumienionych pozostałości.
  4. Zamknij pokrywę, upewniając się, że zawór jest obrócony do pozycji uszczelnienia (Seal/Sealing). Wybierz tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) i ustaw czas na 60 minut.
  5. Po zakończeniu gotowania pozostaw urządzenie do naturalnego uwolnienia pary przez 10 minut. Następnie przekręć zawór do pozycji odpowietrzania (Vent/Venting), aby uwolnić pozostałe ciśnienie. Po zwolnieniu całego ciśnienia ostrożnie otwórz i zdejmij pokrywę.
  6. Szczypcami powyjmuj kawałki wieprzowiny na półmisek. Za pomocą dwóch widelców poszarp wieprzowinę, w razie potrzeby pozbywając się większych kawałków pozostałego tłuszczu. Możesz do smaku doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  7. Polej mięso przygotowanym wcześniej sosem hawajskim. Wierzch możesz udekorować kawałeczkami ananasa i posikaną zieloną cebulką. Proponujemy podawać mięso z bułeczkami i sałatką coleslaw.

Smacznego!

Wieprzowina po hawajsku
Wieprzowina po hawajsku