Udka z kurczaka metodą Slow Cook

Mięso z kurczaka gotowane metodą Slow Cook jest soczyste i pełne aromatu. Gotowe udka z kurczaka proponujemy podawać z dobrym makaronem, ryżem lub puree z ziemniaków. Każdy z tych dodatków można również łatwo przygotować za pomocą szybkowaru Instant Pot.

Rodzaj potrawy

Danie Główne

Rodzaj kuchni

Europejska

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Drób

Czas

powyżej 2 godzin

Dieta

Bez nabiału

Technika kulinarna

Wolne gotowanie (Slow Cook)

Główne składniki

Kurczak, wywar drobiowy (bulion), warzywa

Czas przygotowywania

25 minut

Czas gotowania

3 godziny

Ilość porcji

6 porcji

SKŁADNIKI
  • 6 udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 3 szklanki mąki z białego ryżu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w paseczki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 1/4 szklanki bulionu z kurczaka bez tłuszczu, o niskiej zawartości sodu
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki suszonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Posyp kawałki kurczaka 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Umieść mąkę w płytkim naczyniu, zanurzaj po kolei udka kurczaka w mące, nie pozbywaj się pozostałej mąki.
  2. Rozgrzej szybkowar na trybie podsmażania (Soute), dodaj odrobinę oleju i rozprowadź równomiernie. Udka połóż na rozgrzanym oleju i smaż około 3 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania złocistego koloru. 
  3. Do naczynia Instant Pot dodaj cebulę, czerwoną paprykę, marchewkę, pieczarki i czosnek. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze trochę tłuszczu.
  4. Podsmażaj, cały czas mieszając przez 6 minut lub do uzyskania miękkości warzyw. Przenieś mieszankę cebulową do szybkowaru.
  5. W misce wymieszaj z bulionem pozostałą część mąki, resztkę soli i czarnego pieprzu, proszkowaną paprykę.
  6. Dodaj bulion z przyprawami do szybkowaru. Zamknij i zablokuj pokrywę Instant Pot. Przekręć uchwyt uwalniania pary do pozycji „Odpowietrzanie” (Vent/Venting). Naciśnij [Slow Cook] i użyj [Adjust], aby wybrać tryb „Low”. Naciskając [-] lub [+], dostosuj czas gotowania, tak aby wynosił 3 godziny.
  7. Po zakończonym gotowaniu wyjmij kurczaka z szybkowaru i umieść na półmisku.
  8. Jeśli chcesz, możesz teraz zebrać nadmiar tłuszczu z powierzchni sosu i dodaj śmietanę.
  9. Udka z kurczaka podawaj polane sosem i posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Udka z kurczaka metodą Slow Cook
Udka z kurczaka metodą Slow Cook