Rosół warzywny

Wywar roślinny to wegetariański zamiennik rosołu. Odpowiednio przygotowany może być równie smaczny, aromatyczny i bogaty w składniki odżywcze co tradycyjny rosół. Bulion ten może stanowić danie samo w sobie lub stanowić bazę licznych przepisów na zupy czy dania jednogarnkowe.

Rodzaj potrawy

Zupa 

Rodzaj kuchni

Indyjska / wegetariańska

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Zupy, gulasze i buliony

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Wegetariańska, wegańska, bezmleczna, niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), Szybkowar (Pressure Cook)

Główne składniki

Warzywa

Czas przygotowywania

10 minut

Czas gotowania

35 minut

Ilość porcji

6-8 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego (opcjonalnie)
  • 3,4 - 4 cm kawałek imbiru (przeciśniętego przez praskę)
  • 8-10 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
  • 1/2 szklanki świeżo posiekanej zielonej kolendry
  • 10 posiekanych listków mięty
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego (lub 2 łyżeczki pasty miso)
  • Woda (ilość określona w przepisie)
  • Sok z jednej cytryny
    WARZYWA:
  • 1 cebula posiekana
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 szklanka pokrojonej dyni
  • 1 szklanka pokrojonej cukinii
  • 2 ostre papryczki (np. serrano)
  • 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki
  • 2 pokrojone pomidory
  • 1/2 główki posiekanej kapusty
  • 3/4 szklanki kukurydzy
    PRZYPRAWY:
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Na swoim Instant Pot włącz tryb podsmażania Saute.

  2. Dodaj olej i poczekaj, aż się rozgrzeje.

  3. Na dno garnka wrzuć imbir i czosnek, smaż przez około 2 minuty.

  4. Teraz dodaj wszystkie warzywa, dobrze wymieszaj i smaż przez kilka minut do lekkiego zarumienienia.

  5. Dodaj kolendrę, miętę i pozostałe przyprawy. Dodaj sos sojowy lub pastę miso i dobrze wymieszaj.

  6. Dodaj wodę tuż poniżej maksymalnego poziomu garnka Instant. Upewnij się, że nie przekraczasz maksymalnego poziomu.

  7. Dodaj sok z 1 całej cytryny, dobrze wymieszaj.

  8. Wyłącz tryb Sauté.

  9. Włącz tryb gotowania próżniowego (Pressure Cook) i upewnij się, że pokrywa jest zamknięta, a przełącznik uwalniania pary jest w pozycji uszczelniania (Seal/Sealing). Ustaw czas gotowania na 25 minut.

  10. Po zakończonym gotowaniu użyj naturalnego uwalniania ciśnienia. Jest to bardzo ważne, ponieważ w środku jest dużo gorącego płynu i szybkie uwolnienie ciśnienia mogłoby okazać się niebezpieczne.

  11. Odcedź bulion i używaj dowolnie. Możesz przechowywać go w lodówce przez 3 do 4 dni lub w zamrażarce do 2-3 miesięcy.

Smacznego!

Rosół warzywny
Rosół warzywny