Owsianka z jabłkami

Owsianka to bardzo popularne danie śniadaniowe, ze względu na łatwość wykonania oraz mnogość wersji smakowych, przez co każdy może dopasować ją do własnych upodobań. Poniższa propozycja to klasyczna owsianka jabłkowa, lecz w wersji wegańskiej na mleku kokosowym. Podana metoda gotowania w stylu slow wpłynie pozytywnie na biodostępność składników odżywczych. Sprawdzi się najlepiej jako śniadanie nastawione do gotowania poprzedniego wieczoru, tak aby było gotowe, jak tylko wstaniemy rano z łóżka. Ilość składników podana w przepisie to duża porcja dla całej rodziny. W razie potrzeby można zmniejszyć ilość składników, dbając o zachowanie tych samych proporcji.

Rodzaj potrawy

Śniadanie

Rodzaj kuchni

Amerkańska

Stopień trudności

Łatwy

Kategorie

Desery, dania dla dzieci

Czas

powyżej 2 godzin

Rodzaje diet

Dieta bezmleczna, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska

Technika kulinarna

Wolne gotowanie (Slow Cook)

Główne składniki

Płatki owsiane, jabłka, mleko kokosowe.

Czas przygotowywania

3 minuty

Czas gotowania

6 godzin

Ilość porcji

10

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka - około (450g)
  • 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (lub kaszy owsianej)
  • 7 szklanek wody
  • ok. 1/2 szklanki miodu lub płynnego słodzika do wyboru (syrop klonowy lub agawa, aby był wegański) - ilość dostosuj do preferowanego poziomu słodkości
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • prażone orzechy nerkowca do posypania (opcjonalnie)
  • Kawałki świeżego jabłka pokrojonego w kostkę do dekoracji (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Posmaruj wnętrze garnka Instant Pot niewielką ilością oleju (np. kokosowego). Włóż do garnka wszystkie składniki i dobrze wymieszaj.
  2. Zamknij i zablokuj pokrywę Instant Pot. Przekręć uchwyt uwalniania pary do pozycji „Odpowietrzanie” (Vent). Włącz tryb powolnego gotowania, naciskając [Slow Cook] i użyj [Adjust] (dostosuj), aby wybrać tryb „Less” (Mniej). Poprzez przyciski [-] oraz [+], wybierz 6-godzinny czas gotowania.
  3. Dobrze wymieszaj przed podaniem. W razie potrzeby udekoruj prażonymi orzechami nerkowca i dodatkowym pokrojonym w kostkę jabłkiem.

Smacznego!

Owsianka z jabłkami
Owsianka z jabłkami