Makaron Masala

Ciekawa wariacja na temat makaronu połączonego z charakterystycznymi smakami kuchni indyjskiej. To smakowita propozycja łatwego dania jednogarnkowego, która z pewnością podpasuje niejednemu dziecku.

Rodzaj potrawy

Danie Główne

Rodzaj kuchni

Indyjska

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Dla dzieci, Ryż i makarony

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Bezmleczna, wegańska, wegetariańska, niskotłuszczowa

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Makaron, pomidory

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

15 minut

Ilość porcji

3-4 porcje

LISTA SKŁADNIKÓW

  • 1 szklanka makaronu pszennego dowolnego kształtu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 mała posiekana cebula
  • 3 pokrojone w kostkę pomidory
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka curry do wyboru
  • 1 łyżka kolendry w proszku
  • czerwone chili w proszku do smaku
  • sól do smaku
  • 1 1/4 szklanki wody lub więcej w razie potrzeby
  • świeże liście kolendry do przybrania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Włącz ustawienie podsmażania Sauté na swoim urządzeniu gotującym Instant Pot. Dodaj olej i pozwól mu się rozgrzać.

  2. Dodaj kumin i czosnek, podsmażaj przez chwilę. Dodaj cebulę, przemieszaj i dobrze podsmaż (do zeszklenia).

  3. Teraz dodaj pomidory i smaż je, aż dobrze zmiękną. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy w proszku i sól. Podsmażaj jeszcze około minuty lub dwóch.

  4. Dodaj makaron i wodę (dodaj tyle wody, aby przykryć makaron). Dobrze wymieszaj i wyłącz tryb Sauté.

  5. Włącz tryb gotowania pod ciśnieniem na poziomie wysokim (High) na czas 5 minut i zamknij szczelnie pokrywę. Po zakończeniu gotowania zastosuj szybkie uwalnianie pary, jeśli chcesz uzyskać lekko twardy makaron. Możesz też poczekać do naturalnego zmniejszenia ciśnienia (około 10 minut), jeśli wolisz bardziej ugotowany makaron.

  6. Danie udekorowane świeżą kolendrą podawaj na gorąco.

UWAGI DO PRZEPISU:
  • Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju użytego makaronu. Przykładowo instrukcja czasu gotowania na opakowaniu informować może, aby gotować makaron przez 10 minut, aby uzyskać konsystencję al dente. W takiej sytuacji należy gotować pod ciśnieniem przez 5 minut (czyli połowę czasu) plus dodatkową minutę, aby uzyskać mocniej ugotowany makaron.

Smacznego!

Makaron Masala
Makaron Masala