Ghee

W tym południowoindyjskim przysmaku bakłażany gotowane są w świeżym, soczystym sosie z kolendry. Ten rodzaj curry zachwyca swoim bogatym smakiem i aromatem. Jako dodatek do dania sprawdzi się ryż lub pieczywo.

Rodzaj potrawy

Przystawka 

Rodzaj kuchni

Indyjska

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Dodatki

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Dieta Bezglutenowa, niskowęglowodanowa, paleo, wegetariańska

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté)

Główny składnik

Masło

Czas przygotowywania

2 minuty

Czas gotowania

12 minut

LISTA SKŁADNIKÓW
  • 2 kostki masła (lub inna dowolna ilość)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Ustaw Instant Pot w trybie sauté na niskim poziomie grzania (Low). 

  2. Do garnka Instant Pot włóż masło o temperaturze pokojowej i poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści.

  3. Zwiększ poziom grzania na średni (Medium), tak aby masło w naczyniu zaczęło się gotować.

  4. Z początku, gdy masło zacznie się gotować, może pojawić się sporo piany. Należy delikatnie przemieszać masło od czasu do czasu.

  5. Po kilku minutach piana zacznie się powoli redukować, a następnie na powierzchni zaczną pojawiać się białe cząstki mleka (oznacza to, że masło zaczyna się klarować).

  6. Kontynuuj gotowanie i mieszaj od czasu do czasu, aż zobaczysz, że masło stanie się przejrzyste, a białe drobinki opadną na dno garnka lub oblepią jego boki.

  7. Gdy masło osiągnie złoto-żólty odcień, możesz wyłączyć grzanie. Wyciągnij garnek Instant i odstaw do ostudzenia. W tym czasie temperatura nadal będzie oddziaływać na białkowe składniki mleka, które mogą zmienić kolor na ciemniejszy.

  8. Odcedź osad z mleka, używając do tego celu sitka, gazy lub filtrów do kawy. Przelej do słoika i po ostygnięciu przechowuj w temperaturze pokojowej. Po ostudzeniu masło zyska stałą, ziarnistą konsystencję.

     

    UWAGI DO PRZEPISU
    - Ghee można przechowywać w temperaturze pokojowej.
    - Przygotowanie ghee w garnku Instant zajmie około 10 do 12 minut, więc uważnie obserwuj masło podczas gotowania, aby zapobiec jego przypaleniu.
Ghee
Ghee