Azjatycka wieprzowina z makaronem
Danie kuchni azjatyckiej wykonane w nowoczesnym szybkowarze to wyjątkowo dobre połączenie. Gotowanie pod ciśnieniem sprawi, że smaki składników idealnie się połączą, a danie ma szansę zostać Twoim ulubionym.
Rodzaj potrawy |
Danie główne |
Rodzaj kuchni |
Kuchnia Azjatycka |
Stopień trudności |
Średni |
Kategoria |
Ryże i makarony |
Czas |
1-2 godziny |
Rodzaje diet |
Niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, niskosodowa |
Technika kulinarna |
Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), gotowanie na parze (Steam) |
Główne składniki |
Makaron, wieprzowina |
Czas przygotowywania |
30 minut |
Czas gotowania |
60 minut |
Ilość porcji |
6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 1 łyżka oleju
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 3 czerwone chili serrano posiekane;
- 3/4 szklanki Azjatyckiego sosu sezamowego
- 1/3 szklanki Amerykańskiego sosu do steków
- 6 przeciśniętych ząbków czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- 340 g surowego makaronu ryżowego
- 350 g różyczek brokuła
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej olej w garnku Instant Pot za pomocą funkcji Sauté. Włóż mięso do rozgrzanego oleju i podsmażaj około 5 minut z każdej strony do równomiernego zarumienienia z każdej ze stron.
- Jedną papryczkę chili pokrój na cienkie plasterki i pozostaw do późniejszego wykorzystania. Pozostałe papryczki drobno posiekaj.
- Zrób marynatę poprzez wymieszanie posiekanych papryczek z sosem amerykańskim, czosnkiem i imbirem. Polej nią mięso i zamknij szybkowar pod ciśnieniem. Włącz tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) i nastaw na wysoki poziom ciśnienia (High) na 1 godzinę 5 minut.
- Użyj szybkiego sposobu uwalniania pary przed otwarciem pokrywy. Za pomocą szczypiec wyjmij kawałek mięsa z naczynia i odłóż do lekkiego ostygnięcia.
- Odlej tłuszcz pozostały w garnku i przetrzyj jego dno.
- Mięso posiekaj na niewielkie kawałki i umieść w średniej misce. Polej sosem azjatyckim i dokładnie wymieszaj.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z pominięciem dodawania soli.
- Do szybkowaru wlej jedną szklankę wody, wstaw ruszt do gotowania na parze i ułóż na nim różyczki brokuła. Zamknij i zablokuj pokrywę. Używając funkcji gotowania na parze (Steam), gotuj przez 2 min. Użyj metody szybkiego uwalniania pary (Quick Release) przed otwarciem pokrywy. Wyjmij brokuły z szybkowaru.
- Na półmisku do podania ułóż kolejno makaron, mięso i brokuły. Udekoruj pozostałą pokrojoną papryczką i posiekaną świeżą kolendrą.
Smacznego!