Curry ze szpinakiem i pieczarkami

Curry to najpopularniejsze i najbardziej uniwersalne danie kuchni indyjskiej. Można przyrządzać rozmaite smakowo wersje tego dania, które są zarówno pyszne, jak i pożywne. Nasza dzisiejsza propozycja to curry ze szpinakiem i pieczarkami, które tak jak inne tego typu dania można podawać z ulubionym ryżem lub z pieczywem.

Rodzaj potrawy

Przystawka / dodatek do dania głównego 

Rodzaj kuchni

Indyjska

Stopień trudności

Łatwy

Kategoria

Dodatki, Wegańskie i wegetariańskie

Czas

15-30 minut

Rodzaje diet

Bezmleczna, bezglutenowa, wegańska, wegetariańska, niskotłuszczowa

Technika kulinarna

Podsmażanie (Sauté), gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook)

Główne składniki

Szpinak, pieczarki, pomidory

Czas przygotowywania

5 minut

Czas gotowania

15 minut

Ilość porcji

4-5 porcji

LISTA SKŁADNIKÓW

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 1 cebula posiekana
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 3 drobno pokrojone pomidory
  • 1 ostra papryczka (jalepeno) pokrojona
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • czerwone chili w proszku do smaku
  • 1 łyżka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sól dla smaku
  • 250 g posiekanego szpinaku
  • 230 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 3/4 szklanki wody 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Włącz Instant Pot w trybie Sauté i ustaw poziom temperatury na High (wysoki). Wlej olej i poczekaj, aż się rozgrzeje.

  2. Dodaj nasiona kuminu i czosnek, lekko podsmaż. Następnie dodaj cebulę i papryczkę jalapeno i smaż przez 2-3 minuty.

  3. Dodaj pomidory i smaż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaj przyprawy w proszku i smaż jeszcze przez 1 minutę.

  4. Dodaj szpinak, pieczarki, sól i wodę. Dobrze wymieszaj.

  5. Przełącz z trybu Soute na tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) na 3 minuty i zamknij pokrywę w pozycji uszczelniania (Seal/Sealing).

  6. Po skończeniu gotowania możesz użyć trybu szybkiego uwalniania pary lub poczekać około 10 minut do naturalnego obniżenia ciśnienie (warzywa będą bardziej miękkie).

  7. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, możesz ponownie włączyć tryb Saute i mieszając od czasu do czasu poczekać na uzyskanie pożądanej konsystencji.

  8. Podawaj na gorąco z ryżem, pieczywem lub innymi dodatkami.

UWAGI DO PRZEPISU:
  • Jeśli nie dysponujesz sproszkowaną kolendrą i garam masala, możesz też użyć gotowej przyprawy curry w proszku.

Smacznego!

Curry ze szpinakiem i pieczarkami
Curry ze szpinakiem i pieczarkami